perjantai 16. huhtikuuta 2021

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

 Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostotilan № 2 johtajaksi. Neuvostotila ("sovhoosi") oli sosialistinen maatalouslaitos, ero kolhoosiin oli se, että kaikki koneet, eläimet ja maat olivat jo alun perin valtion omaisuutta. On epäselvää, oliko Aaro Holopaisella aikaisempaa kokemusta maatalousalalta (suomalaislehdet nimitti häntä myöhemmin "miljöönääriksi", totta vai tarua ?), tärkeämpää oli, että hän oli NKP:n jäsen. Ainakin osa muista tilan työntekijöistä olivat olleet Amerikassa farmareita. Neuvostotilan suomalainen nimi oli "Hiilisuo".


Kuva: pelimannit soittavat ja rahvas tanssii Hiilisuolla.

Aaro mainitaan usein vielä vuoden 1935 aikana "Punaisessa Karjalassa". "Menestymisen ehtona - hyvä yhteys alaisteni" -nimisessä artikkelissa toveri Holopainen sanoo, että saavutuksemme perustuvat mm. siihen, että "olemme järjestäneet taloutemme sellaiseksi, ettemme turvaudu ns. sesonkityöläisiin". "Maataloutemme mainehikkaita" -otsikossa kerrotaan, että tov. Holopainen "todellisen kommunistin tavoin, aikaansa ja voimiansa säästämättä kohdistaa energiansa neuvostotilan karjanhoidon kohottamiseksi..."



Sitten alkoi tapahtua. Lehmiä kuoli ja sato oli huono. Tämä julistettiin "tuholaistyöksi" ja lisättiin ajan tavan mukaan nationalismi. "Puoluejärjestö ja talousjohto (Holopainen) salli suomalaisten työläisten keskuudessa kehittyä omahyväisen käsityksen, että "me suomalaiset ollaan jotain erikoisia", -  lausui eräs tov. Kulmanen.

Holopainen ja muut joutuivat rangaistuspenkille vuoden 1936 alussa. "Sovhoosin johtajat ..., mm. tirehtööri Holopainen, jotka aikaisemmin olleet suurfarmareita Amerikassa – kaikin tavoin lietsoivat kansallisuusvihaa, tuholaismääräyksillään aiheuttivat satoisuuden ja lypsykyvyn alenemisen..."

Tuomittujen valituksien jälkeen alkuperäinen tuomio - 10 vuotta työleiriä muutettiin kolmeksi vuodeksi. Mutta syyskuussa 1937 rikosasia lähetettiin jälleen käsiteltäväksi. "Neuvostotilan työntekijöiden asia käsiteltiin Korkeimmassa Oikeudessa väärin, rikollisille teoille annettiin virheellinen arvio...". Valtioturvallisuuden kersantti Kagan esitti A.H.:lle neljä pykälän 58 syytettä: vakoilu, tuhotyö, liikennevälineiden rikkominen ja vastavallankumouksellinen toiminta. Kolmen vankilavuoden jälkeen Holopainen ammuttiin 1.10.1938 Petroskoin lähellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...