torstai 30. syyskuuta 2021

Tiede ja elämä

 Viktor Gåsström, pohjanmaalaista perua, oli ehtinyt muuttaa Yhdysvaltoihin ja palata takaisin Suomeen ennen vuotta 1917. Hän harrasti rakennusbisnestä Helsingissä 1920-luvun alussa ja edes rekisteröi patenttivirastossa oman tiivistymassan logon, aarnikotkalla ja hakaristeillä varustettuna.  Liikeasiat eivät kuitenkaan sujuneet hyvin, lisäksi kilpailijat syyttivät häntä massan reseptin varastamisesta. Rakennusyhtiö joutui protestilistoille ja meni sitten konkurssiin. 


Viktor lähti takaisin USA:haan ja sieltä jälleen Kanadaan, mutta päätti vuonna 1933 syystä tai toisesta muuttaa perheen kanssa vielä kerran, nyt Neuvostoliittoon. 

Hän joutui töihin valtion Rakennustrustiin. Vuonna 1935 rakennettiin Petroskoissa Kommunistisen maatalouskorkeakoulun talo, mutta "muurarit samoinkuin kirvesmiehetkin kärsivät työn puutteesta heikon töiden järjestelyn mukaan", "Punainen Karjala" -lehden mukaan. Työjohtaja Gosström selitti tämän johtuvan siitä, että kottikärryjä ruukin ja tiilien kuljetusta varten ei ollut riittävästi. Viikon kuluttua rakennusmiehet järjestivät kokouksen, jossa käsitteltiin muun muassa sitä, että paikallinen johto on huonosti suhtautunut työläisten tekemiin esityksiin. Muitakin ongelmia riitti.

Rakennus hädin tuskin rakennettiin loppuun. Harmintuneena Gåsström lähti pois Petroskoista, nyt Moskovaan, missä hän osallistui VSHV:n (mahtipontinen stalinilainen näyttelypuisto) rakennustöihin. Kerrotaan, että samalla häneltä tuli pahamainesen valtionpoliisin NKVD:n tiedottaja.

VSHV:n "Siperia" paviljonki (1939)

Gåsttrömin kaksi poikaa valitsi tieteellisen uran: Runar oli tunnetun venäläisfyysikon Kapitsan oppilas ja Georg Elis opiskeli matematiikkaa. Sodan aikana hän, muiden suomalaisten tapaan, lähetettiin Suomen selustaan desanttina, missä hän jäi kiinni ja teloitettiin. Runar, ollessaan varmasti samoin kuin isänsä, neuvostoliiton tiedestelupalvelun leivissä, oli ehtinyt muuttaa vielä kerran sodan jälkeen Suomeen, sieltä Hollantiin ja sittemmin Sveitsiin. Sveitsistä, huhujen mukaan ollessaan lähellä paljastua, pakeni takaisin Neuvostoliittoon, missä vietti värikkään elämän erilaisissa tieteellisissä projekteissä . Hänen vaimonsa oli amerikkalainen ja perheessä viisi lasta. Gåsström -vanhempi kuoli Venäjän Irkutskissa vuonna 1969, poikansa ollessaan pomona paikallisessa tutkimuslaitoksessa.

 


 


Veljekset Georg Elis (vasemmalla, Karjalan Pedinstitutissa) ja Runar Gåsström






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...