Kummalisen nimen kantajan taustaa hieman valottaa Kansallisarkiston mikrofilmin selitys, sen mukaan Maissi Heikkinen oli syntynyt Kokkolassa vuonna 1893, omaa sukua Syrjälä, ja samalla tunnettu myös nimellä Maizie (Maisie) Travers.
Maissi-Maisie asui Yhdysvalloissa Minnesotan osavaltiossa, luultavasti Duluthissa. Välillä hän lähetti Amerikasta terveisiä työväenluokalle suomalaislehtiin. Vuonna 1927 hän osallistui Suomalaisen Työväenjärjestön perustavaan kokoukseen, muut edustajat oli esim. Oscar Corgan, Matti Tenhunen ja L. Luoto.
Maissi tuli Neuvostoliittoon vuonna 1931. Ensimmäisen ja viimeisen kerran hänen elämän vaiheet siellä vilahtelivat Punaisen Karjalan -sivulla, itsestään selvällä "Karjalan radiokomitea natsionalistien suojapaikkana" -otsikolla. Petroskoin suomenkielinen radio jatkuvasti välittää natsionalistisia ja porvarillisen rappeutuneisuuden läpikyllästämiä lauluja, joko Jukka Ahdin tai muiden laulamana. Vastavallankumouksellinen Akseli Timonen oli poliittisen lähetyksen pääredaktorina, Kerttu Mäkelin hoiti taiteellisen osaston, mutta osoittautui poliittisesti rappeutuneeksi; puolueeton ja tarkistamaton henkilö P. Römpötti oli vastuussa aamu-uutisista.
"Taiteellista lähetystä [ne laulut varmasti] "johti" [lainausmerkeissä tottakai] pitkän aikaa Maissi Heikkinen, pikkuporvarillinen olio, ulkomaanpassilla oleva henkilö, joka on pötkinyt takaisin Amerikkaan. Tällaisia olioita on radiokomiteassa pidetty "luotettuina ja hyvinä" työntekijöinä."
Suomessakaan ei jäänyt huomaamatta nationalistisen ampiaispesän sorkkimista. Oululainen Kaiku -lehti, ilkeästi nauraen, teki sellaisen johtopäätöksen: "Yllämainittu Maissi Heikkinen oli siinä suhteessa kuitenkin viisaampi ja kaukonäköisempi [muiden verrattuna]. Sittenkin kaiketi heistä "poliittisesti valveutunein"".
Rouva Heikkisen myöhemmistä vaiheista ei löytynyt tietoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti