torstai 8. huhtikuuta 2021

Onton kolikon tapaus

Vuonna 1953 nuori newyorkilainen hotellilähetti löysi päivän tuloistaan oudon 5-senttisen kolikon, eli "nickelin". Se oli kevyempi kuin muut samanlaiset kolikot. Pudottuaan asfalttiin kolikko jakaantui kahtia ja sisällä oli pikkuruinen filminpätkä täynnä numeroita.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI kiinnostui asiasta, ja sen jälkeen löytyi muita samankaltaisia kolikoita. Yritykset koodin purkamiseksi eivät kuitenkaan antaneet mitään tuloksia.


Vuonna 1957 eräs mies ilmoitti Yhdysvaltain viranomaisille, että hän on itseasiassa Neuvostoliiton KGB:n kapteeni nimeltään Reino Häyhänen ja haluaisi tehdä yhteistyöta. Inkeriläinen, Pietarin lähellä syntynyt Häyhänen vietti sitä ennen 5 vuotta Yhdysvalloissa osallistuen Neuvostoliiton vakoilutoimintaan.

On mielenkiintoisa, että Häyhänen asui Yhdysvalloissa erään Eugen Mäki -nimisen henkilön papereilla. Todellinen Eugen Mäki oli suomalaisten maahanmuuttajien poika ja syntyi Idahon osavaltiossa vuonna 1919. Perhe päätti 1930-luvun alussa lähteä rakentamaan kommunismia Neuvostoliittoon ja asettui monien muiden tavalla asumaan Karjalan neuvostotasavaltaan. Ja myöskin monien muiden tavalla heitä odotti sama surullinen loppu: Allan Mäki, Eugenin veli, pidätettiin 11.07.1938 ja teloitettiin vuoden 1938 lokakuussa, ja Eugen Mäki, polttoleikkaaja Onegan tehtaalla Petroskoissa, puolueeton, pidätettiin 12.07.1938 ja pykälän 58-6 (vakoilu!) nojalla "erikoistroikalla" tuomittiin 10:ksi vuodeksi työleirille. Eugen Mäen myöhäisvaiheista ei ole lainkaan tietoja. Häntä ei koskaan rehabilitoitu. Voidaan olettaa, että Mäki kuoli leirillä eikä koskaan palannut takaisin.


"Työ" -kommunin nuorisoa 1930-luvun alussa.
Eugen Mäki kolmas oikealta, toinen rivi.
(kuva M. Sevander, "Vaeltajat")


Häyhänen muutti ensiksi Suomeen vuonna 1949 Mäen passi käsissään. Siellä hän vietti muutaman vuoden ja vuonna 1952 anoi Yhdysvaltojen oleskelulupaa Eugen Mäen Idahon syntymätodistuksen nojalla. Saatuaan sen hän matkusti Amerikkaan missä sai erilaisia vakoilutehtäviä Neuvostoliiton lähetystöstä.

Häyhäsen avulla kolikkojen koodit purettiin ja lopullinen tulos oli se, että Neuvostoliiton vakoilijaringin johtaja Rudolph Abel pidätettiin. Todellisen Eugen Mäen kohtalo jää mysteeriksi.

Tarina kolikosta on kerrottu FBI:n sivuilla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...