torstai 30. syyskuuta 2021

Esimerkillinen agitaattori

 Keuruulainen Nikodemus Janhonen muutti Amerikkaan 1900-luvun alussa. Siellä hän oli työskennellyt hiili- ja suolakaivoksilla, kullankaivajana Alaskassa ja lopuksi seppänä Detroitin autotehtaalla. Hän avioutui Hilda Maria Ollinkosken kanssa ja heille syntyi kaksi tytärtä, Irene ja Eleanora. Vuonna 1932 Nikodemus, äidin vastusteluista huolimatta, myi omaisuutensa - talon, auton ja kesämökin, ja koko perhe lähti Neuvostoliittoon. Muka "Petroskoihin oli tarkoitus perustaa autotehdas, jonne tarvittiin ammattitaitoista työväkeä". 

Nikodemus sai kuitenkin työpaikan seppänä valtion metsäyhtiössä. Hänestä kertoo "Esimerkillinen agitaattori" -niminen artikkeli "Punaisessa Karjalassa" vuoden 1937 lopussa. "Agitaattori" oli luottamustehtävä, mutta lähinnä rituaalinen, koska vaalien (tässä tapauksessa Neuvostoliiton Korkeimman Neuvostoon) tulos oli etukäteen tiedossa.

 


 



Sodan aikana sekä Nikodemus että vaimonsa kuolivat nälkään ja tauteihin evakossa Arkangelin alueella. Irene koulutettiin desantiksi ja pudotettiin laskuvarjolla Ikaalisen kaupungin lähelle. Kuten Veikko Huuska kertoi, Irene Janhunen ryhtyi kiinni jäämisen jälkeen yhteistyöhön Päämajan Valvontaosaston kanssa. Sodan jälkeen osaston Neuvostoliiton kansalaiset evakuoitiin Ruotsiin, missä Irene haki USA:n lähetystöstä passin ja palasi kotimaahansa. 

Siskot tapasivat seuraavan kerran vasta 1990 -luvun alussa, kun Eleonora osasi tulla Yhdysvaltoihin.



Eleonora Janhonen (vas.) ja Irene Janhonen-Salo (Janhusten ja Janhosten sukuseura ry:n jäsenlehti)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...