torstai 30. syyskuuta 2021

Nero vai puoskari ?

Paavo Airola lienee ollut aikoinaan tunnetuin amerikansuomalainen, - ravitsemusasiantuntija, luontaislääkinnän intoilija sekä kirjailija ja taidemaalari. Hän saarnasi luomuruoasta jo silloin, kun Suomessa ei vielä oltu kuultu sitä sanaa lainkaan. Airola syntyi Baltimoressa vuonna 1918, hänen isänsä oli suomalainen ja äitinsä, erään tiedon mukaan, itä-karjalainen. Perhe muutti kuitenkin Neuvostoliittoon rakentamaan kommunismia jo 1920-luvulla. Airola mainitsee, että hän on opiskellut mm. petroskoilaisessa taidekoulussa. 


Sekä hänen että perheenjäsenten nimiä ei kuitenkaan löydy paikallislehdistä. 

 


 


Myöhäisemmistä elämänvaiheestaan Paavo väittää, että hän opiskeli lääkäriksi (Leningradissa ?), mutta joutui vangituksi puhdistuksien aikana. Hän, omien sanojen mukaan, onnistui karkaamaan ja pakeni rajan yli Suomeen, missä hän ensiksi opiskeli ABC-opistossa ja sodan aikana palveli Suomen tiedustelussa. Nämä kaikki seikat jäävät epäselviksi, ovatko totta vai ei. 


Mutta satavarmaa oli, että monien mukana hän pakeni vielä kerran Ruotsiin sodan jälkeen, missä avioitui ja yritti anoa lupaa lähteä opiskelemaan taidetta Pariisiin. Sitä hän ei saanut ja lähti Kanadan kautta koti-Yhdysvaltoihin.


Ajan myötä hän julkaisi useita kirjoja, missä suositteli pääosin terveellistä ravitsemusta, luontaislääkintää ja luomuruokaa. Kahdesta tuli kansainvälisiä menestysteoksia: How to get well (Voi hyvin) ja Are you confused? (Oletko ymmällä?). Ammattilääkärit huomasivat kuitenkin useita erehdyksiä ja virheitä hänen kirjoissaan ja monia lääketieteen periaatteita oli sivuutettu. Monista titteleistään huolimatta Airolan todellinen koulutus oli outo ja tuntematon. Paavo Airola kuitenkin jatkoi kirjoittamista ja maalaamista. Hän kuoli vuonna 1983 Texasissa.

 


 


 


 

 

 

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...