maanantai 26. huhtikuuta 2021

Kahden naapurivaltakunnan välisiä suhteita

Akseli Hendrikson teloitettiin Sandormohissa 10.02.1938. Samana päivänä teloitettiin Juho Hendrikson. Ehdottomasti he olivat sukulaisia keskenään, mutta ei kuitenkaan veljeksiä. A. Hendrikson oli Anohinin kirjapainon työosaston johtaja. Hän joutui tulilinjalle vielä keväällä vuonna 1935, kun NKP(b):n Karjalan Aluekomitean byron päätti, että Hendrikson täytyy viipymättä erottaa työstä porvarillisena nationalistina.

Tapaus huomattiin Suomessakin, ja eräs Yrjänä -nimimerkille piiloutunut rääväsuu kirjoitti mm. Satakunnan Kansa -lehdessä:

"Surulla täytyy meidän todeta, että Anohinin kirjapainon Petroskoissa, jossa painossa ”Punainen Karjalakin” painetaan, asiat ovat yhtä retuperäisellä kannalla kuin kaikki muukin sosialistisessa paratiisissa... 

...Edelleen kumotaan noissa byron päätöksissä entisiä paperimääräyksiä, mobilisoidaan joukkoja kommunistisen valppauden ja leppymättömyyden osoituksiin puolueen kansallisuuspolitiikan kaikenlaisia vääristelyjä vastaan, asetetaan kirjapainon puoluejärjestöille perustehtäväksi kaikenlaisten porvarillisen natsionalismin ja shovinismin niin suomalaisen kuin venäläisenkin ilmiöiden pikainen voittaminen, ... velvoitetaan kirjapainon tirehtööri laajentamaan venäjänkielisten kirjojen ja broshyyrien kustantamista ja parantamaan erittäinkin sanomalehtien ”Krasnaja Karelijan” ja ”Punaisen Karjalan” laatua j.n.e. 

Eiköhän noita lehtiä hävetä, kun ne joutuvat niiden itsensäkin laadusta painattamaan tällaisen kirpeän arvostelun. Annamme puolestamme sen ystävällisen neuvon, että Petroskoissa Anohinin nimelle omistetussa valtion kustannus-poligrafisen trustin kirjapainossa painettava suomenkielinen ”Punainen Karjala” ja Leningradissa valtion kustannusliike "Kirjan” painossa painettava suomenkielinen ”Vapaus” ovat laadultaan sellaisia sanomalehtiä, että niiden kokonaan lakkauttaminen tulisi suuresti parantamaan kahden naapurivaltakunnan välisiä suhteita."

Täytyy tunnustaa,  tätä tarinaa vuosikymmenien jälkeen katsottaessa, että "Yrjänän" sanoissa ainakin osa on täyttä asiaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...