maanantai 26. huhtikuuta 2021

Sally Goes to Heaven

 Kaikki eivät olleet turhautuneita monien raskaiden vuosien jälkeen. Sally (Salli) Laakso tuli Karjalaan Amerikasta vanhempiensa ja veljensä kanssa. Sally mainitaan Punaisessa Karjalassa vuonna 1937 uintikilpailujen mitalistina (urheilijat!). Ajan melskeessä asiat menivät kuitenkin rempalleen. Isälle tapahtui tapaturma: hän hukkui uittotöissä.  Sodan aikana Alma-Atassa Kazakstanissa hänen poikansa, siskonsa ja siskon lapset kuolivat. Veljensä (ilmeisesti Laakso Otso Sakari, s. 1918) kaatui v. 1942.

Sotien jälkeen Sally asui Moskovassa ja toimi kääntäjänä, mm. Neuvostoliitto -lehdessä. Leninin ja kommunismin aatteet löysivät vankan paikan hänen sydämessään. Vuonna 1983 hän kirjoittaa "Niin huomispäivänä kansat on veljet keskenään" -nimisen kirjan, missä kertoo Leninistä ja suomalaisista kommunisteista, Stalinin puhdistukset sivuutettuna ehdottomasti. Vuonna 1988 Neuvosto-Karjala -lehdessä, "Maan äärin kuuluu kutsumus" -isossa artikkelissa hän selittää V.I. Leninin työn vaikutuksesta koko maailmaan. 

Lähde: Mies varjossa/YLE/Youtube

Perestroika ja Stalinin hirmutöiden paljastukset eivät vaikuttaneet kovin paljon häneen. "Heltymätön amerikkalaisen pop-kulttuurin levittäminen" huolestuttaa, ja "joskus ylpeät maan johtajat" nyt tanssivat George Bushin [Sr] ja CIA:n pillin mukaan.  "Nyt kun kaikki on hävitetty, se on suurin virhe, joka ikinä olisi voinut tapahtua", - imoitti hän amerikkalaiselle toimittajalle.  Sallyn mies oli Ahti Liedes ja poika Leonid Laakso.

Sallyn tarinan kertoi Los-Angeles Times vuonna 1991


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosialistisen maatalouden perustutkinto

  Aaro Holopainen tuli Neuvosto-Karjalaan muiden joukossa Yhdysvalloista vuonna 1931.  Hänet määrättiin Petroskoin lähellä olevan Neuvostoti...