Vuoden 1935 "Punaisessa Karjalassa" kerrotaan "Matkatshi" (ven. Маткачи) -lepokodista. "Kallioisella kukkulalla, mänty- ja lehtimetsän ympäröimänä on kaunis kaksikerroksinen puinen talo erinomaisine lepohuoneineen... Järvellä ja sen rannoilla voi ottaa auringonkylpyjä, voi uida, soudella järvellä, voi mennä metsään... Matkatshiin matkustaa lepäämään satoja Karjalan työntekijöitä." Lepokodin johtajana oli hyvä, energinen työntekijä toveri Kannojev. Hän on "uhrannut paljon voimia oman elintarveperustan saamiseksi, ja väsymättömän aputalouden johtajan, kunniamerkillä palkitun tov. MacDowellin kanssa..."
Haku internetissä tuottaa muutama tuloksia, ja tärkein on se, että agronomi George Garfield MacDowell oli itseasiassa ensimmäinen amerikkalainen ikinä, joka sai Neuvostoliiton korkeimman palkinnon - Leninin Kunniamerkin - heinäkuussa vuonna 1931. Mutta miten hän joutui Neuvostoliittoon ?
Sitä hieman valottaa selitys, että MacDowell oli palkittu "koeviljasovhoosin № 2 Pohjois-Kaukasiassa rakentamiseen osallistumisesta". Tämän voi jäljittää tunnettuun "Kylväjä"/"Seattle"/"Sejatel" -kommuuniin Pohjois-Kaukasiassa, jonka jäsenet olivat pääosin amerikansuomalaisia länsi-USA:sta, mutta oli myös muita kansallisuuksia. Yhdessä lähteessä MacDowellia nimitetään "Kansasin farmariksi" ja kerrotaan, että hänellä oli venäläinen vaimo.
Loppujen lopuksi Washingtonin yliopiston sivuilta löytyi Moskovan englanninkielisen lehden, "Moscow Daily News", artikkeli vuodelta 1933, jossa tunnettu amerikkalainen toimittaja nimeltään Anna Louise Strong kirjoittaa muun muassa:
"Jokainen tietää Mac-Macin, jolla on Leninin merkki. Ja Mac tietää kaikki maatalousyhtymät jokaisessa Neuvostoliiton kolkassa. Enemmän kuin kymmenen vuotta, Kuzbassista Rostoviin, hän työskenteli niillä, hyvät farmit ja pahat farmit, kaikkialla." MacDowell kehuu kommuuni "Seattlen" työtä, ja kun artikkeli oli sille omistettu, hänen sanansa niin kuin varmistavat, että asiat "Seattlessa" menevät hyvin.
MacDowell oli siis jonkun sortin kiertävä agronomi, joka joutui vuonna 1935 Karjalaan. Syy on tuntematon, varmasti siksi kun siellä asui paljon amerikkalaisia, nimittäin amerikansuomalaisia.
Toveri MacDowellin myöhäiset seikkailut ovat ajan hämärässä. Hänen nimensä ei ainakaan ole Stalinin uhrien listassa. Sama Anna Strong, "National Council of American-Soviet Friendship" -järjestön vuonna 1943 kustantamassa "Soviet Farmers" -kirjassa (varmasti tarkoituksena oli kerätä varoja sodassa olevassa Neuvostoliitolle) mainitsee hänet. Siellä MacDowell, jota luonnehditaan kuin "Venäjällä viisitoista vuotta asunut auttaen maatilojen ajanmukaistamisessa" muistelee, millä alkeellisella tasolla oli Neuvostoliiton maatalous aikoinaan.
Jää epäselväksi, onko tämä tuore haastattelu, vai Strongin omia muistikuvia 1930-luvulta.
Muita tarinoita:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti